Güvenli E-Yoklama Sistemine Yönelik Bilgilendirme

Üniversitemizde iç kalite güvencesinin sağlanmasına ilişkin temel mekanizmaların ağırlıkla dijitalleşme temelli olması ve kazanılmış olan akreditasyonun korunması ve daha ileriye taşınması amacıyla 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılından itibaren E-Yoklama Sisteminin önlisans-lisans programlarında zorunlu olarak uygulanması Üniversitemiz Senatosunun 12.09.2024 tarihli ve 641/12 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.
Üniversitemiz E-Yoklama sistemi ile alınan yoklamaların tamımı, Proliz Öğrenci Bilgi Sistemi’nin yoklama modülüne otomatik olarak aktarılmaktadır. E-Yoklama sistemi Öğrenci Bilgi Sistemi ile senkron çalıştığından dolayı; kampüs dışında gerçekleştirilen uygulama, mesleki eğitim, staj vb. gibi derslerin teorik dersleri dışındaki uygulama derslerinin yoklamalarının öğretim elemanları tarafından ıslak imza ile alınıp Öğrenci Bilgi Sistemine manuel olarak girilmesi gerekmektedir. Manuel girilen yoklamalar da E-Yoklama sistemine servis aracılığı ile çekilmektedir. Öğrencilerin devam durumunu takip edebilmesi için manuel veri girişinin dersin haftasında yapılması gereklidir. E-Yoklama sistemi ile alınamayan yoklamalar yada öğrenci ekleme işlemi gerektiğinde, manuel yoklama giriş işlemleri ile ilgili dokümana erişmek için tıklayınız.

E-yoklama sistemindeki güvenli yoklamanın alınması ile ilgili sürekli iyileştirme çalışmaları yapılmakta olup; bu kapsamda sınıflarda e-yoklama işleminin gerçekleşmesi için öğrencilerimizin, önce dersin yapıldığı sınıfın bulunduğu bina girişlerinde yer alan kart okuyucu ve turnikeler aracılığıyla dersten önce kart okutma ve Mobil QR Kod işlemlerini gerçekleştirerek binaya giriş yapması gerekmektedir. Aksi halde öğrenci e-yoklama sisteminde bina ve/veya derslikte olmadığı değerlendirilerek e-yoklama işlemine dâhil edilmeyecektir.
14 Ekim 2024 tarihinden itibaren süreç aşağıdaki şekilde işleyecektir.
1- Her bir öğrencinin (turnike kollarının arızalı ve/veya açık olması halinde dahi) kendi kimlik kartı ve/veya mobil uygulama aracılığıyla dersliğin bulunduğu binanın girişinde yer alan turnike ve/veya kart okuyucularından geçiş yapması,
2- Kayıp, çalıntı vb. gibi özel nedenlerle kimlik kartı bulunmayan ve/veya mobil uygulama aracılığı ile geçiş yapamayan ancak sınıfta bulunan öğrencilerin yoklamaları alınırken ilgili öğretim elemanı tarafından uygulama ekranında yer alan ekle (+) butonu ile öğrencinin yoklamaya dâhil edilmesi,
3- Kampüs dışında gerçekleştirilen uygulama, mesleki eğitim, staj vb. gibi derslerin teorik dışındaki uygulama derslerinin yoklamalarının öğretim elemanları tarafından ıslak imza ile alınmak suretiyle Proliz öğrenci bilgi sistemine manuel olarak işlenmesi.
4- Olası suistimallerin önlenebilmesi amacıyla e-yoklama sistemi ile yoklama işlemi gerçekleştirilmesine müteakip sınıfta bulunan öğrenci sayısı ile yoklaması alınan öğrenci sayısının karşılaştırılması ve yoklama işleminin “yoklamayı bitir” butonuna basılarak sonlandırılması hususu önem arz etmektedir.

Yayın Tarihi: 11/10/2024
Okunma Sayısı: 11435