3. Uluslararası/6. Ulusal Sağlık Hizmetleri Kongresini Başarıyla Gerçekleştirdik

 

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi 3. Uluslararası / 6. Ulusal Sağlık Hizmetleri Kongresi (INHSC2024) 19-21 Aralık 2024 tarihlerinde Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Fakültemiz Dersliklerinde gerçekleştirildi.

Kongrenin açılış programının sunuculuğunu Sn. Birsen Baskan yaptı. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz, kahraman gazilerimiz ve aramızdan ayrılan sağlık çalışanlarımızın manevi huzurlarında bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan Kongre, SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesinden Yüksek Lisans Öğrencisi Oğuz Emre Divarcı tarafından özel olarak düzenlenen ve icra edilen klasik gitar dinletisi ile devam etti.

Kongre açılış konuşmaları ise SDÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehtap Savran, SDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Şenol, Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi (TUMS)  Rektör Yardımcısı Doç. Dr. M. Hossesin Ayati ve SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alim Koşar tarafından yapıldı. Konuşmalarda katılımcılara “hoş geldiniz” denildikten sonra “bir bilimsel etkinliğin düzenlenmesinin çok önemli olduğu; ama bunun devamının olmasının, kongrenin bir gelenek halinde getirilmesinin çok değerli olduğu”  özellikle vurgulandı. Doç Dr. Ayati ise Isparta’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu ve mevcut işbirliğimizi daha da ileriye taşımaktan gurur duyacaklarını ifade etti.

Kongrenin ilk oturumu ise; Prof. Dr. Alim Koşar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve Prof. Dr.  İskender Sayek’in (Hacettepe Ü. E. Öğr. Üyesi)  çevrim içi (online) ve Prof. Dr. D. Sema Arıcı’nın (Biruni Ü.) yüz yüze konuşmacı olduğu “Tıp Eğitimi” oturumu oldu. Oturumda “mesleklerarası işbirliği ve eğitim” ile “ulusal çekirdek eğitim programı-tıp eğitimi” konuları ele alındı. Özellikle öğrencilerimiz tarafından büyük ilgiyle karşılanan oturum soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Kongrenin ikinci oturumu SDÜ Tıp Fakültesi A Toplantı Salonunda hibrit (hem yüzyüze hem de çevrim içi) olarak gerçekleştirilen “Uluslararası Tıp Tarihi Oturumu” oldu. Moderetörlüğü Dr. Öğr. Üyesi Fuat İnce tarafından yapılan oturumda; Prof. Dr. H. Kadircan Keskinbora (BAU), Doç. Dr. Arman Zargaran (İran) ve Dr. Sukree Kadee (Tayland) davetli konuşmacı olarak yer aldılar. Oturumda ayrıca yurt dışından beş çalışma daha sunuldu. Tıp tarihi oturumunda geçmişten günümüze tıp tarihini ilgilendiren konular ele alındı. Öğrencilerimiz ve katılımcılar tarafından büyük ilgiyle takip edilen oturum soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Kongrenin ilk günü öğleden sonra SDÜ Tıp Fakültesi Dersliklerinde (Amfi 1 ve Amfi 2) ve fuaye alanında Doç. Dr. Pınar Karabacak ve Doç. Dr. Gülşah Usta ile Dr. Öğr. Üyesi Eyyüp Sabri Özden’in genel koordinatörlüğünde ve birbirinden değerli öğretim üyelerinin moderatörlüğünde sözlü ve poster bildiri oturumları gerçekleştirildi. Bildiriler hem bilimsel içerik ve hem de sunum yöntem ve teknikleri ile çok ilgi çekici idi.

Kongrenin atölye (workshop) kısmı ise SDÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından gerçekleştirildi. “Lezzet ve Denge: Mutluluk Atölyesi ile İyi Yaşam Buluşması” başlığıyla gerçekleştirilen atölye Doç. Dr. Aliye Kuyumcu’nun moderatörlüğünde araştırma Görevlileri Dr. Hatice Bölükbaşı, Dr. Elif Çelik ve Dr. Müberra Yıldız’ın sunumları ve “Rafine Şekersiz Mutluluk Atölyesi” uygulama kısmı ile devam etti. Katılımcılar tarafından ilgiyle karşılanan ve yoğun bir katılımla gerçekleştirilen atölye kısmı Kongremize büyük değer kattı.

20 Aralık’ta yani Kongrenin ikinci günü ise moderatörlüğünü Prof. Dr. Ecir Uğur Küçüksille’nin yaptığı “Dijital Sağlık ve Tıpta Yapay Zekâ Uygulamaları” oturumu ile başladı. Oturumda, Doç. Dr. Mustafa Mahir Ülgü (Sağlık Bakanlığı), Dr. Öğr. Üyesi Ardalan Shariat (İran), Arş. Gör. K. Kübra Kırboğa (BŞEÜ) ve Prof. Dr. H. Kadircan Keskinbora (BAU) konuşmacı olarak yer aldılar. Dijital sağlık, akıllı hastaneler, tıpta yapay zekâ uygulamalarında güncel durumlar ve yapay zeka etiği gibi konuların ele alındığı oturum yoğun bir katılımla takip edildi. Oturum soru-cevap bölümü ile sona erdi.

İkinci dün Doç. Dr. M. Yusuf Tepebaşı ile Dr. Öğr Üyesi Adnan Karaibrahimoğlu’nun ortak moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Entegre Oturumla” devam eti. Oturumda Prof. Dr. Şükrü Tüzmen (KKTC) konuşmacı olarak yer alırken SDÜ Sinirbilim Topluluğu etkinlik ile bu oturuma katıldı. Gen, genetik bilimi ve güncel gelişmelerin konuşulduğu oturum yoğun katılımla gerçekleştirildi. Oturum soru-cevap bölümü ile sona erdi.

İkinci gün öğleden sonra moderatörlüğü Dr. Öğr Üyesi Adnan Karaibrahimoğlu tarafından yapılan “Öğrenci Oturumu” ile başladı. Oturumda Prof. Vedat Ali Yürekli ve Doç. Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcıu konuşmacı olarak yer aldılar. Fakültemizin ilk dönem öğrencilerinden olan ve bugün akademik olarak son unvana ulaşmış bir isim olan Prof. Yürekli öğrencilerle geçmiş deneyimlerini ve oklun ilk öğrencilik yıllarından kalan fotoğrafları paylaşarak nostalji rüzgarı estirdi. Doç. Dr. Kuyumcu ise SDÜ amfisinden dünya sahnesine giden başarılarla dolu kariyer geçmişini anlattı. Öğrencilerimiz tarafından rol model olarak alınacak öğretim üyelerimizin sunumları soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Kongrenin yüz yüze son oturumu ise moderatörlüğünü Doç. Dr. Gülşah Usta ile Arş. Gör. Dr. Yasin İnal’ın yaptığı “Asistan Oturumu” oldu. Asistanlarımızın talepleri doğrultusunda oluşturulan ve onlar tarafından seçilen konuların yer aldığı oturumda Prof. Dr. S. Serhat Gürpınar, Prof. Dr. H. Kadircan Keskinbora (BAU) ve Dr. Öğr. Üyesi Fuat İnce konuşmacı olarak yer aldılar. Diğer öğretim üyelerinin de katkılarıyla asistanların tüm sorularına cevap aranmaya çalışılan oturum, çok dikkat çekiciydi. Soru-cevap bölümü oldukça uzun süren oturumda asistanlarımıza yönelik daha sonra gerçekleştirilecek etkinliklerden de bahsedildi.

Çevrim içi (online) oturumlar da yine Doç. Dr. Pınar Karabacak ve Doç. Dr. Gülşah Usta ile Dr. Öğr. Üyesi Eyyüp Sabri Özden’in genel koordinatörlüğünde ve birbirinden değerli öğretim üyelerinin moderatörlüğünde Kongrenin ikinci gününde gerçekleştirildi. Gerek yüz yüze ve gerekse de çevrim içi oturumlarda sunulan çalışmalar kongrenin nicelik ve nitelik yönünden her geçen gün kendisini geliştirildiğinin göstergesi oldular.

21 Aralık Cumartesi günü ise davetli konuşmacıların ve öğrencilerimizin katılımıyla İslamköy, Süleyman Demirel Müzesi, Süleyman Demirel Kabri, Eğirdir Seyir Terası ve Eğirdir Gölü kültür gezisi gerçekleştirildi.

Bu sene kongrenin düzenleme kurulunda; öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Pınar Aslan Koşar,  Doç. Dr. Sabriye Ercan, Doç. Dr. Gökçe İşcan, Doç. Dr. Pınar Karabacak, Doç. Dr. Mehtap Savran, Doç. Dr. Gülşah Usta Sofu, Doç. Dr. V. Atahan Toğay, Dr. Öğr. Üyesi Fuat İnce ve Dr. Öğr. Üyesi Adnan Karaibrahimoğlu’nun yanı sıra yurt içinden; Dr. Öğr. Üyesi Savaş Volkan Genç (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi) ve Dr. Jale Akhundova Demir (Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı – BAKA), yurt dışından da; Prof. Dr. Mauro Cozzolino (Salerno University), Prof. Dr. Yeonseok Kang (Wonkwang University), Prof. Dr. Maja Nikolıc (University of Nis), Doç. Dr. M. Hossein Ayati (TUMS) ve Doç. Dr. Vilma Guidıne (Lithuanian University of Health Sciences) yer aldılar.

Başkanlık görevini Doç. Dr. Mehtap Savran ile Dr. Öğr. Üyesi Fuat İnce’nin yürüttüğü kongrenin genel sekreterliğini Doç. Dr. Pınar Karabacak, bilimsel sekreterliğini Dr. Öğr. Üyesi Eyyüp Sabri Özden ve Arş. Gör. Dr. Sinan Kızılkaya, idari sekreterliğini ise idari personelimiz Dilek Tola Olgun yaptılar.

Çok değerli davetli konuşmacılara, bilim kurulu üyelerine, moderatörlere, katılımcılara, Üniversitemiz Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına, Sağlık-Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına, SDÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığına, Kurumsal İletişim Araştırma ve Uygulama Merkezine, Radyo Televizyon Araştırma ve uygulama Merkezine, Dış İlişkiler Koordinatörlüğüne, Prof. Dr. Ecir Uğur Küçüksille’ye, Oğuz Emre Divarcı’ya, Birsen Baskan’a, Fakültemiz Sekreteri Zafer Duran’a, idari personellerimiz Hamiyet Okyar’a ve Dilek Tola OLGUN’a, ve diğer idari personellerimize, Öğrenci Kurulumuza ve tüm öğrencilerimize, bizimle olan, heyecanımızı paylaşan herkese teşekkür ederiz.

Kongrenin her aşamasında bize destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet SALTAN’a, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alim KOŞAR’a, Dekanımız Prof. Dr. Nilgün ŞENOL’a ve Başhekimimiz Prof. Dr. Taylan OKSAY’a müteşekkiriz.

Kongre ödüllerinin açıklanması ve kongre kitabının yayımlanması resmi web sayfasında ilan edilen takvim içerisinde gerçekleştirilecektir.

Gelecek kongrelerimizde görüşmek dileğiyle…

 

Haberin İnstagram Linki İçin Tıklayınız...

Daha Fazla Resim İçin Tıklayınız....

Yayın Tarihi: 25/12/2024
Okunma Sayısı: 256